GENEL ÖZELLİKLER

Termoplastik folyo ve ağaç kaplamaların oymalı veya düz yüzeyli panellere yapıştırılmasını gerçekleştirir. Vakum, Membran, Vakum-Mebran pres olarak değişik fonsiyonlarda çalıştırılabilir.

Vakum-Membran özelliği sayesinde parça PVC’lerin de kullanılabilmesine imkan vererek malzemeden tasarruf sağlar. Isı plakaları yağ ısıtmalı olup, özel serpantin veya solid plaka sistemi sayesinde yüzeyin tümünde homojen ısı dağılımı sağlanmıştır. Baskı sırasındaki işletim döngüsü tamamen otomatik gerçekleşmektedir. Bunun için makine çok fonksiyonlu bir PLC ile desteklenmiştir. Vakum, membran veya vakum-membran çalışma şekilleri için istenilen program türü seçilerek çok çeşitli işler yapmak mümkündür. İşletim döngüsü ile ilgili yapılan programlar hafızaya alınabilmekte ve bu da kullanıcı için büyük kolaylık sağlamaktadır. Değişik kalınlık ve/veya renkteki PVC türleri için farklı programlar yapılıp hafızaya alındıktan sonra, istendiği zaman kolayca hafızadan yüklenip hemen çalışmaya başlanabilinmektedir.

Tüm işlemler 7 inçlik dokunmatik ekran ve türkçe işletimli görsel programlama sayesinde kullanıcı için çok basit bir hale getirilmiştir. Membranlı veya membransız baskı seçimi kumanda dolabı üzerindeki tek tuş ile yapılır.

TRANSFROM

Bu makine standart olarak tek, istek üzerine çift tepsili olarak üretilmektedir. Standart tepsi ölçüsü 1350 x 2500 mm’dir. İsteğe bağlı olarak 1400 x 2500 mm olarak ta yapılabilir. Tepsi hareketleri el ile yapılır. Baskı sırasındaki işletim döngüsü ise tamamen otomatik gerçekleşmektedir.

Toplamda 3.5 +1 kg/cm2‘’ik basınç ile çalışan bu model, 0.2 mm ve 0.4 mm kaiığnlığındaki her türlü mat PVC folyo ve doğal ağaç kaplama kapak işleri için idealdir. Ayrıca orta kalitede parlak PVC (high gloss) kapak işleri için de kullanılabilir. Makinenin üst plakasında asılı bulunan kauçuk-silikon membranın gereğinde takılıp çıkartılması birkaç dakikalık bir işlemdir.

FORMA

Temel olarak vakum-membran presi olarak tasarlanan bu model, Transform modelinin tüm özelliklerine sahiptir. Standart olarak 1350 x 3000 mm ölçüsünde (İsteğe bağlı olarak 1400 x 3200 mm olarak ta yapılabilir) ve çift tablalı olarak üretilen Forma modelinde tabla hareketleri de otomatiktir. Dolayısıyla bu model tam otomatik olarak çalışır, istenildiğinde ise manuel konuma geçirerek tüm makineyi elle kumanda etmek de mümkündür. Toplamda 4+1 kg/cm2′ lik (1400x 3200 mm tabla ölçüsünde; 5+1 kg/cm2) basınç ile çalışan bu makine, 0.2 mm, 0.4 mm ve 0.6 mm kalığınlığında her türlü mat PVC kapak ve doğal kaplama işleri için mükemmel sonuçlar verdiği gibi, parlak PVC (high gloss) kapak işleri için de tatmin edici sonuçlar vermektedir. Uyguladığı basınç ile emniyetli yapışmayı sağlar, istek üzerine ilave edilebilen sıcak hava ve yardımcı hava bölmesi seçenekleri ile parlak PVC işlerinde portakal yüzeyi olarak tabir edilen sorunu en aza indirir ve çok iyi sonuçlar verir.

FORMA PLUS

Forma modelinin gelişmişi olan bu makinede yardımcı hava bölmesi fonksiyonu standart olup isteğe bağlı olarak bu bölme sıcak hava bölmesine de dönüştürülebilir.. Tabla ölçüleri ve çalışma şekli Forma modeli ile aynıdır. Bu modelin en ayırt edici özelliği ise baskı gücüdür.

5,5+1 kg/cm2 ‘ lik bir basınç ile özellikle parlak PVC (high gloss) kapak işleri için tasarlanmıştır. Böylece şekil vermesi daha zor olan parlak PVC folyoların daha düşük sıcaklıklar altında basılmasını sağlar. Yapıştırılan PVC folyo parlaklığını yitirmediği gibi, portakal yüzeyi denilen yüzey bozukluğu yok olur ve mükemmel sonuçlar verir. Bu modelde standart olan yardımcı hava bölmesi sayesinde, membranlı ve membransız çalışmalar için makine üzerindeki membranı söküp takmaya gerek yoktur. Çalışma biçimleri arasındaki geçiş, makine üzerindeki bir tuş ile kolayca yapılabilir.

Bu haber yazısı “Ağaç Makineleri Dergisi” nde yayınlanmıştır.

Fotograf / Video Galerisi